Rólunk

AZ INTÉZMÉNY ELHAGYÁSÁNAK ÉS A LÁTOGATÁSOK FELTÉTELEI

2022. január 25-től

Ezúton értesítjük Önöket, hogy az érvényben lévő kormányhatározatok és minisztériumi rendelkezések értelmében Otthonunkban továbbra is megengedett, hogy lakóink elhagyják az intézményt családi körben való tartózkodásra, illetve engedélyezett a látogatás az Otthon területén.

AZ OTTHON ELHAGYÁSÁNAK FELTÉTELEI:

 • A lakó az intézményt legkevesebb 48 órára hagyhatja el. Kivételes esetekben rövidebb időről az igazgató dönthet.
 • Az intézménybe való visszatéréskor a lakót antigénteszttel kell tesztelni.
 • A lakó az intézménybe való visszatérés után karanténba kerül a következőképpen:
  • Teljesen beoltott – 3 nap karantén,
  • Betegségen átesett (hivatalos dokumentummal igazolt, ami nem lehet régebbi 90 napnál) – 3 nap karantén,
  • Nem beoltott – 5 nap karantén.
 • Az intézmény igazgatója működési okokból kifolyólag jogosult az otthon elhagyását korlátozni.
 • A karantén letelte után a lakót újra antigén teszttel kell tesztelni.

Az intézménybe való visszatéréskor a lakó és hozzátartozója, akivel kapcsolatban volt, tünetmentességet igazoló nyilatkozatot tesznek.

A LÁTOGATÁS FELTÉTELEI:

Otthonunkban a látogatások lehetőségei korlátozottak, ezért kérjük Önöket, hogy a tervezett látogatást előre jelentsék be intézményünk főnővérénél az alábbi elérhetőségeken:

 • BALOGH Enikő, főnővér
 • tel.: 0911 609 013
 • e-mail

Az Otthon elhagyásának és a látogatások részleteit a Koronavírus-hasznos információk menüpont alatt a "Postup k opusteniu zariadenia prijímateľom sociálnych služieb a podmienky návštev od 25.01.2022" címszó alatt (szlovák nyelven) találják.

 

RÓLUNK

A szociális otthont az Ekecs-Apácaszakállas községben található késő-klasszicista stílusban épült 19. sz. végi kastélyban alapították meg 1953-ban. Jelenleg a férőhelyek száma 66. Lakóink között van enyhe-,   közép- ill. súlyos értelmi fogyatékos ember, de halmozottan fogyatékosokat is találunk. Ellátásukat 56 alkalmazott biztosítja.

Lakóink számára teljeskörű ellátást biztosítunk, úgymint:

-         lakhatás, étkeztetés, gondozás
-         egészségügyi ellátás       
-         különféle terápiák
-         rehabilitáció        
-         szabadidős tevékenység
-         az egészségügyi intézményekbe való kíséret biztosítása
-         rekreáció
-         művelődés
-         a gondozottak teljes körű szociális ellátása, gondozása, rendszeres orvosi felügyelet biztosítása.

Az otthon célja: minőségi ellátást biztosítani egészségügyi-, terápiás- valamint szociális szempontból. Az intézmény pszichiáterrel és más szakorvosokkal is együttműködik, az általuk felállított diagnózis alapján individuális fejlesztési programot dolgozunk ki lakóink számára.

Kiscsoportokban többféle tevékenység is folyik, mint a bentlakók önállóságának fejlesztése, egyéni képességek kibontakoztatása és fejlesztése, a finommozgások fejlesztése, az alapvető higiéniai szokások elsajátítása és fejlesztése, értelmi fejlesztés, testnevelés, zenei nevelés, rendszeres munkaterápiás tevékenységek végzése (a kertben, a mellékgazdaságban, konyhában, udvaron stb.), felelősségre való nevelés, a találékonyság fejlesztése, játék, a szabadidő változatos, értelmes megszervezése és kitöltése.

Intézményünk különféle rehabilitációs és rekreációs eszközökkel van felszerelve, amelyeket a napi ellátás során használunk (Bioptron gyógylámpa, fiziológiai labdák, kondicionáló kerékpár, tornaszőnyeg, bordásfal, szárazmedence labdákkal stb.).

Rendszeresen szervezünk szabadidős programokat, ismeretterjesztő kirándulásokat, üdüléseket úgy Szlovákia területén mint külföldön. Állandó résztvevői és látogatói vagyunk különféle kulturális rendezvényeknek, színházi előadásoknak. Baráti kapcsolatot tartunk fenn más otthonok lakóival nemcsak hazánkban, de külföldön is. Sportolóink rendszeres résztvevői különböző sportversenyeknek illetve a speciális olimpiai mozgalom versenyeinek.

Lakóink szabadon űzhetik hobbijaikat, hódolhatnak kedvteléseiknek, mint a sport, zenehallgatás, séták, különféle kézimunkák és képzőművészet. Egyéni képességeiket a kézműves műhelyben fejleszthetik, ahol az anyagok széles skálájával dolgozhatnak, illetve különféle munkamódszereket és képzőművészeti technikákat is kipróbálhatnak, így lehetőségük nyílik az önálló és kreatív munka elsajátítására.