A Magyar Népművészeti Egyesület tagjai a terápiás központunkban

Igazán különleges eseményben volt része a terápiás központ alkalmazottainak és az ott éppen dolgozó lakóinknak is, hiszen  vendégül láthattunk több mint 40 embert a Magyar Népművészeti Egyesülettől. Mindegyikük a népművészet különféle ágának tudója, mestere.    

A látogatás apropója az ő megkeresésük alapján a szövés, azzal való foglalkozás volt. Kérésükre egy kiállítást készítettünk elő  - nemcsak lakóink munkáiból, de a szövéssel foglalkozó instruktorok saját munkáit is megtekinthették. A kiállítás megkoronázásaként egy környékbeli szövőmester munkáit is volt szerencsénk bemutatni.

Miután a látogatók megtekintették a kiállított darabokat, betekintést nyerhettek a terápiás központ munkájába is. Lakóink megmutatták, mit dolgoznak éppen, bemutatták a kész termékeket is, mindegyikük eldicsekedett a saját munkájával.  Meséltünk kicsit a mindennapjainkról, de a hosszú távú terveinkről is, magáról a kitagolás folyamatáról.

Rövid eszmecsere, beszélgetés után szót kért a program szervezője, Gyulay Mária, aki közölte velünk, hogy munkáink megtekintése után a  Magyar Népművészeti Egyesület itt jelenlevő  elnökségi tagjai  úgy döntöttek, hogy intézményünk lehetőséget kap a jövő évi  „Mesterségek Ünnepe“ elnevezésű népműveszeti fesztiválon való bemutatkozásra. Ez azért is hatalmas mérföldkő és nagy megtiszteltetés, mert ahogy azt olvastuk, ilyenkor a „Budavári Palota varázslatos fesztiválhelyszínné változik, ahol a míves magyar népművészet legkiválóbb képviselői mutatkoznak be“.

Elmondhatatlanul nagyszerű élmény volt ennyi értékes emberrel találkozni, akik az általuk művelt népi mesterségek értői, mesterei. Volt köztük fazekas, szövő, szobrász, keramikus, hímző, viseletkészítő, csuhés, tojásfestő, horgoló, fafaragó, bőrműves. Sajnos az idő szorította őket, folytatniuk kellett az útjukat, de kölcsönösen megadtuk elérhetőségeinket, és reméljük ez egy gazdag, értékes együttműkődés kezdete volt. 

 

FRISSÍTÉS

Néhány nappal az Egyesület tagjainak látogatása után két, szívhez szóló köszönőlevelet kaptunk, amiket boldogan osztunk meg Önökkel (elérhetők a fényképgaléria alatt).

Nagyon szépen köszönjük!

 

 

A Magyar Népművészeti Egyesület tagjai a terápiás központban
A Magyar Népművészeti Egyesület tagjai a terápiás központban
A Magyar Népművészeti Egyesület tagjai a terápiás központban
A Magyar Népművészeti Egyesület tagjai a terápiás központban
A Magyar Népművészeti Egyesület tagjai a terápiás központban