Nyári kirándulás Erdőhorváti

Idén nyáron lehetősége volt 10 lakónknak 5 napra kimozduli a megszokott hétköznapokból. A Zempléni-hegységben megbúvó kis faluba Erdőhorvátiba kirándultunk.

Szállásunk a „Faluvégi vendégház”-ban volt. Itt fogadott bennünket két kedves hölgy Kati néni és Ági. Megmutatták a házat és segítettek az elhelyezkedésben. Kati néni finomakat főzött és gondoskodott a napi étkezésünkről.

A másnapot a Nyíregyházi Állatparkban töltöttük. Este megünnepeltük Ľubka születésnapját. Szerdán Sárospatakra látogattunk. Itt megnéztük a várban található kiállításokat és sétáltunk a parkban. Délután a Megyer-hegyi tengerszemhez sétáltunk.Túraösvény vezet fel a hegyre. A terep elég meredek, ezért mindenki képességeihez mérten gyalogolt. A társaság egy része a fele utat tette meg, páran a legtetejére is felmentünk. A látvány csodálatos volt, megérte az erőfeszítés.

Csütörtök délelőtt meglátogattuk a KELE foglalkoztatóházat. Itt dolgoznak a faluban lévő két lakóotthon lakói. Munka közben találtuk őket. A kertben cirkot vágtak a fiúk, amiből seprűt készítenek. Bent három szövőszéken szőttek, egyesek anyagot metéltek a szőnyeg szövéshez.  Ezenkívül préselt tüzelőanyagot gyártanak, amihez papírt szabdalnak. Ismerkedtünk, beszélgettünk. Az ebéd után Tokajba indultunk. Itt szálltunk be a sétahajóba, mely a Bodrog folyó vizén haladt. Kicsit huzatos volt, de élveztük. A hajóút után a kikötő fagyizójában megpihentünk.

Pénteken reggeli után elindultunk hazafele, de Egerben megálltunk. Felsétáltunk a várhoz, körbejártuk. Néhányan lementünk a panoptikumba, ami a vár föld alatti részében van. Mindezek után igazán elindultunk haza. Lakóink kicsit fáradtak, de vidámak voltak. Útközben még kibeszéltük a hetet, az átélt élményeket.

Józsi bácsi, a buszvezetőnk minden helyzetben nagyon segítőkész volt. Utólag is köszönjük neki. Megállapítottuk, ahogy Gábor mondta: Jó volt, jövőre is eljövök.